Wat is lichaamswijsheid?

Voor mij betekent lichaamswijsheid echt vertrouwd zijn met wat je lichaam nodig heeft, zodat het in staat is om op het best mogelijke niveau te werken, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Lichaamswijsheid is iets wat een ieder in zich heeft. Alleen is het niet altijd even makkelijk om naar je eigen wijsheid te luisteren. Dit kan door omstandigheden, bijvoorbeeld een onveilige omgeving, zodat iemand heeft geleerd om te bevriezen, om op deze manier te overleven.

Hoe meer je de taal van het lichaam leert, hoe meer je leert gevoelig en afgestemd te zijn op je eigen gevoelens. Hoe meer je leert om te zijn wie je daadwerkelijk bent.

Lichaamstaal
In mijn praktijk, tijdens een cranio sacraal sessie ( lichaamsgerichte therapie), is mijn ervaring dat het lichaam veel heeft te vertellen. Lichaamsgerichte therapie leert je om opnieuw te luisteren naar wat je lichaam zegt.
Door de jaren heen neemt je lichaam allerlei ervaringen en emoties op, dit kan je leven behoorlijk gaan beïnvloedden.
Al kan jouw lichaam veel verwerken, dragen en zelfs soms genezen. Soms is het genoeg, je lichaam geeft een signaal af dat juist net die ene druppel te veel is geweest en je te vol zit.
Van huis uit of door de omgeving, je werk, mensen om je heen, kan het zijn dat je niet hebt geleerd om naar deze signalen te luisteren die jouw lichaam aangeven. Hierdoor kan je overbelast raken, dit kan lijden naar overspannen of een burn-out.

Door te voelen, vertragen, stilte, te focussen op wat zich in jouw lichaam afspeelt en te volgen wat zich van binnen afspeelt, worden de  processen in jouw lichaam duidelijker. Het ervaren en volgen gebeurd met een open nieuwsgierige houding van ‘niets doen’.
Op deze manier krijg jij toegang tot informatie waar je toe nu toe geen toegang toe had of worden verbanden duidelijk die daarvoor er nog niet duidelijk waren. Het kan veel inzicht geven van wat zo'n energy cluster jouw heeft te vertellen. 

Felt sense
Felt sense is een gevoelservaring in je lichaam, het is de basis van je focussen naar binnen toe. 
Wat voel je, waar voel je dit, , welk woord hoort er bij, heeft het een vorm, een kleur, structuur, beweegt het, is het koud, warm, hoe reageert mijn ademhaling er op, kan je er bij blijven. Iedereen heeft hierbij zijn/haar eigen ervaring en beeldspraak.
Het is een manier om te luisteren naar de signalen en de wijsheid van je lichaam. Het vraagt om te vertragen, om naar binnen te kijken, om de tijd te nemen om vooropgezette ideeën opzij te zetten en ruimte te maken om nieuwe inzichten boven te laten komen. Het is luisteren naar het gefluister van het ‘weten’.

Een oefening om toegang te krijgen tot lichaamswijsheid
Dit is een kleine, misschien wel uitdagende oefening om stap voor stap meer bewustzijn te krijgen over wat je lichaam je heeft te vertellen.

  1. Zeg hallo: (Hoe voelt het om hallo te zeggen in je lichaam?)
    Zoek een comfortabele houding... Ontspan en sluit je ogen... Haal een paar keer diep adem... en als je klaar bent, vraag je gewoon: "Hoe gaat het nu van binnen?"
    Geef geen antwoord. Geef je antwoord de tijd om zich in je lichaam te vormen... Richt je aandacht als een zoeklicht naar binnen toe, naar een gevoelsplek en begroet gewoon wat je daar aantreft. Oefen met het aannemen van een vriendelijke houding ten opzichte van wat er ook is. 

  2. Begin iets te beschrijven:
    Nu is er iets hier. Je voelt het ergens. Neem nu even de tijd om op te merken waar het zich in je lichaam bevindt. Kijk of het goed zou voelen om het te beschrijven, net zo eenvoudig als je iemand anders zou vertellen waar je je bewust van bent. Je kunt woorden, afbeeldingen, gebaren, metaforen gebruiken, wat dan ook past, vastlegt, op de een of andere manier de kwaliteit van dit hele ding uitdrukt. En als je het een beetje hebt beschreven, neem dan even de tijd om op te merken hoe je lichaam daarop reageert.
    Het is alsof je de beschrijving controleert met het lichaamsgevoel en zegt: "Past dit goed bij je?"

  3. Waar gaat je aandacht naar toe?
    Voel hoe je magnetisch wordt aangetrokken door dat ene ding in je stapel dat op dit moment het meest je aandacht nodig heeft. Als je er moeite mee hebt om het jou te laten kiezen, vraag dan: "Wat is het ergste?" (of "Wat is het beste?" - met goede gevoelens kan ook gewerkt worden!). "Wat heeft op dit moment het meeste werk nodig? "Wat laat me niet los?" Kies één ding.

  4. Laat de "felt sense" betekenis vormen:
    Vraag "Hoe voelt dit allemaal?". "Wat is het hele gevoel ervan?"
    Reageer niet met wat je er al over weet. Luister naar je lichaam. Voel het probleem fris aan.
    Geef je lichaam 30 seconden tot een minuut om het gevoel van "dat alles" te laten ontstaan.

  5. Zoek het handvat:
    Zoek een woord, zin, beeld, geluid of gebaar dat voelt alsof het overeenkomt met, afkomstig is van, of zal fungeren als een 'handvat' voor de gevoelde betekenis, het hele gevoel ervan. Houd je aandacht op het gebied in je lichaam waar je het voelt, en laat gewoon een woord, zin, beeld, geluid of gebaar verschijnen dat goed voelt.

  6. Het handvat resoneren.
    Zeg het woord, de zin, het beeld, het geluid of het gebaar tegen jezelf. Vergelijk het met je lichaam. Kijk of er een gevoel van "juistheid" is, een innerlijk "ja, dat is het". Als dat niet het geval is, laat dan voorzichtig dat handvat los en laat er een tevoorschijn komen die beter past.
Dit zijn mooie eerste stappen om je bewust te worden wat zich in je lichaam afspeelt. Om bewust te worden van de "felt sense". Wil je hier mee verder gaan, wil ik je uitnodigen om een afspraak te maken met mij. Dan gaan wij samen kijken en ontdekken wat jou lichaam je heeft te vertellen.

E. info@susannaredeker.nl
W. www.susannaredeker.nl







Reacties

Populaire posts