Trauma, kort gesprek met Gabor Maté

 Trauma, volgens Gabor Maté:

"Trauma betekent een wond, verwonding, een psychische wond, en je kunt mensen op twee belangrijke manieren verwonden.

Door vreselijke dingen met ze te doen, zoals het misbruik dat veel mensen in hun kindertijd ondergaan, thuis of op school, maar de andere manier waarop je mensen pijn kunt doen, is door gewoon niet in hun behoeften te voorzien.

Nu, een van de essentiële behoeften van mensenkinderen - ik heb het over essentiële behoeften in de zin dat als het niet wordt vervuld, het kind lijdt - is om gezien en geaccepteerd te worden zoals ze precies zijn. Nu, in de woorden van Bessel van der Kolk, als je niet wordt gezien, doet dat pijn, omdat een kind zijn zelfbeeld ontwikkelt, zijn zelfbeeld op basis van hoe hij wordt gezien en behandeld door de volwassenen om hem heen. Als de volwassenen zelf te beperkt, te gestrest, te getraumatiseerd, te veel bezig zijn om het kind in zijn volheid te zien, met al zijn emoties, zal het kind een zeer beperkt zelfbeeld ontwikkelen. Dus dat is in de eerste plaats een deel van dat breken.

Ten tweede, als je niet wordt gezien, of erger nog, als je wordt gekwetst of misbruikt, is het gewoon te pijnlijk om in je eigen lichaam te zijn en je eigen emoties te ervaren. Dus letterlijk, als een overlevingsaanpassing, zal het kind, vrij onbewust, zijn gevoel van gevoel, zijn onderbuikgevoelens afsnijden en zelfs de verbinding met zijn lichaam verbreken. Dus die ontkoppeling en vervolgens het breken van het zelf, wat de essentie van trauma is, gebeurt als je niet wordt gezien en geaccepteerd zoals je bent, en nog meer als je gekwetst bent."

De hele interview in het Engels
Klik hier

Innerlijk kindwerk Susanna Redelker



Reacties

Populaire posts